Vijf dappere meiden in een straatarm land

1. Rosaline Tamba (2001)

Rosaline is de oudere zus van Hawa L; haar pleegmoeder is Lucy Gondoh die in hun dorp Pendembu een belangrijke leider is van vrouwenorganisaties.
Rosaline deed een extra computeropleiding voor toelating en werd in maart 2021, net als Hawa M en Hawa F toegelaten tot de HBO opleiding van Oost Sierra Leone op 27 maart 2021. De medewerkers van SEND kwamen naar de feestelijke toelatingsceremonie om dit succes te vieren.

Roslaine: “Toen ik opgroeide, droomde ik er altijd van om ooit bankdirecteur te worden. En met steun van stichting DONA realiseer ik gaandeweg mijn droom. Ik ben gaan beseffen dat, zelfs als men niet veel heeft, steun van vrienden en familie onmisbaar is. Stichting DONA en SEND zijn mijn tweede familie en ik ben voor altijd dankbaar voor hun enorme steun sinds de dood van mijn ouders als gevolg van ebola.”

2. Hawa Lavallay (2008)

Hawa L is de jongere zus van Rosaline; haar pleegmoeder is Lucy Gondoh.

In 2021 slaagde Hawa L voor het toelatingsexamen van de nieuwe Nyapui Senior Secondary School of Excellence, de eerste middelbare school in het land voor technische en medische beroepsopleidingen.

Hawa L voor de basisschool waarop zij najaar 2021 slaagde voor het toelatingsexamen voor een opleiding tot verpleegster.

3. Hawa Fallah (2001)

In coronatijd zakte Hawa F eerst voor het toelatingsexamen, waarschijnlijk doordat ze lessen had gemist. De school sloot en Hawa keerde terug naar haar woonplaats waar ze bijles kreeg. Op 27 maart werd ze samen met Rosaline en Hawa M toegelaten op de HBO opleiding Verpleegkunde aan het HBO voor Oost Sierra Leone.
Hawa L wil verpleegster worden. Tegen de aanwezige SEND medewerkers zei ze: “ Ik vind het geweldig om jullie hier te zien vandaag. Ik beloof dat ik mijn best zal doen, jullie zullen trots op mij zijn.’

4. Jeneba

Jeneba verloor haar beide ouders aan ebola, toen ze 2 jaar oud was.

Jeneba is geboren met een beperking, zij mist haar rechterbeen. Ze woont met haar tweelingzusje bij een nicht van haar opa. De familie is arm en krijgt daarom niet alleen geld voor Jeneba’s schoolmateriaal, maar ook voor kleding en een bijdrage in de kosten van eten en het huishouden. Elke avond laat haar pleegmoeder haar een uur huiswerk doen, maar haar handschrift is erg slecht leesbaar. De begeleidster van SEND heeft de lagere school gevraagd om bijles.

Jeneba (links) en haar zusje Fatu wonen bij Satta, de nicht van haar opa in het dorp Ngegah

05. Hawa M. (1999)

Ook Rosaline en Hawa M begonnen hun HBO studie op 27 maart 2021. Op de eerste dag werden zij in een feestelijke ceremonie verwelkomd.

Hawa M’s ouders leven van de handel in groenten en fruit. Door de lockdowns in coronacrisis stortte de lokale economie volledig in en het gezin van M verloor zijn inkomsten. Hawa M. moest van school af, want haar ouders konden de kosten niet meer dragen. Medewerkers van SEND kenden het gezin en wisten dat Hawa M. het erg goed deed op school. Zij besloten haar op te nemen in het speciale steunprogramma dat tot dan toe de schoolkosten van vier weesmeisjes sponsorde, o.a. met steun van Stichting DONA. Hawa M krijgt alleen steun voor de schoolkosten, haar ouders voorzien in haar levensonderhoud. Zij is intussen een goede vriendin van Rosaline en Hawa F, zij werden alle drie in maart 2021 toegelaten tot dezelfde HBO opleiding.

Lees verder Hoe Rosaline en Hawa weeskinderen werden