Zes dappere meiden in een straatarm land

Even voorstellen

1. Rosaline Tamba (2001)

Rosaline is de oudere zus van Hawa Lavallier; hun pleegmoeder is Lucy Gondoh die in hun dorp Pendembu de vrouwenorganisatie leidt.
Zij startte in oktober 2022 de Bachelor opleiding bedrijfskunde aan de Eastern Technical University, nadat ze via een her-examen de middelbre school succesvol afrondde. Momenteel loopt zij (december 2022) stage op het kantoor van SEND.
Rosaline: “Toen ik opgroeide, droomde ik er altijd van om ooit bankdirecteur te worden. En met steun van stichting DONA realiseer ik gaandeweg mijn droom. Ik ben gaan beseffen dat, zelfs als men niet veel heeft, steun van vrienden en familie onmisbaar is. Stichting DONA en SEND zijn mijn tweede familie en ik ben voor altijd dankbaar voor hun enorme steun sinds de dood van mijn ouders als gevolg van ebola.”

2. Hawa Lavalier (2008)

Hawa L voor de basisschool waarop zij najaar 2021 slaagde

Hawa begon najaar 2021aan de middelbare school van Nyapui, maar slaagde niet voor de eerste klas. Vooral wiskunde vond ze erg moeilijk. In een goed gesprek met een SEND medewerker heeft zij gevraagd of ze het jaar mag overdoen. Ze beloofde dat ze heel hard haar best zal doen. Ze is opnieuw toegelaten tot de eerste klas. Hawa woont doordeweeks in de kostschool van de opleiding om haar te helpen met concentreren. De eerste resultaten dit tweede jaar zijn veelbelovend!

3. Hawa Fallah (2001)

In coronatijd zakte Hawa F eerst voor het basisjaar van de HBO opleiding tot medisch laborante, waarschijnlijk doordat ze lessen had gemist. De school sloot en Hawa keerde terug naar haar woonplaats waar ze bijles kreeg. Op 27 maart 2021werd ze samen met Rosaline en Hawa M alsnog toegelaten tot het HBO voor Oost Sierra Leone en sloot het voorbereidende jaar succesvol af.
Zij heeft nu toelatingsexamen gedaan voor de Bachelor opleiding tot medisch laborante. Zij volgde alvast een computercursus. In december wachtte Hawa nog op de definitieve uitslag. Ze volgt nu diverse cursussen om zich zo goed mogelijk voor te bereiden.
Tegen SEND medewerkers zei ze: “Ik beloof dat ik mijn best zal doen, jullie zullen trots op mij zijn.’

4. Jeneba

Jeneba verloor haar beide ouders aan ebola, toen ze 2 jaar oud was.

Jeneba is geboren met een beperking, zij mist haar rechterbeen. Ze woont met haar tweelingzusje bij een nicht van haar opa. De familie is arm en kreeg de afgelopen jaren daarom niet alleen geld voor Jeneba’s schoolmateriaal, maar ook voor kleding en een bijdrage in de kosten van eten en het huishouden.
In 2021 is Jeneba geopereerd. De kosten van de ziekenhuisopname en behandeling zijn betaald door een rijke familie. Door haar opname ging ze lange tijd niet naar school. De komende tijd moet duidelijk worden of verdere steun van SEND en DONA aan Jeneba en haar grootouders nog nodig zal zijn.

Jeneba (links) en haar zusje Fatu wonen bij Satta, de nicht van haar opa in het dorp Ngegah

5. Hawa M. (1999)

Ook Rosaline en Hawa M begonnen hun HBO studie op 27 maart 2021. Op de eerste dag werden zij in een feestelijke ceremonie verwelkomd.

Hawa kan goed leren en is geslaagd voor het eerste jaar aan de HBO opleiding financiële administratie. Zij zit nu in het tweede jaar. Zij is geen weeskind, maar moest in de coronatijd van school, toen haar ouders door lockdowns niets meer konden verdienen met hun groenten- en fruitkraam. Een medewerker van SEND hoorde over haar en stelde voor haar op te nemen in dit speciale project. Dat werd goedgekeurd en Hawa kon in 2021 terug naar school. Ze leert erg goed en slaagde voor het eerste jaar. Zij is intussen een goede vriendin van Rosaline en Hawa Fallah, zij werden alle drie in maart 2021 toegelaten tot dezelfde HBO opleiding

6 Jeneba James

Jeneba James is eind 2022 in het meisjes opleidingsproject opgenomen. Nadat haar vader overleed eerder dit jaar, stond ze er als weeskind helemaal alleen voor en dreigde ze als drop-out haar opleiding af te breken. Omdat niemand naar haar opleiding omkijkt heeft SEND haar opgenomen in dit project en stimuleert haar om haar opleiding te hervatten.

Lees verder Hoe Rosaline en Hawa weeskinderen werden