Vijf dappere meiden in een straatarm land

1. Rosaline Tamba (21)

Rosaline is de oudere zus van Hawa Lavallier; hun pleegmoeder is Lucy Gondoh die in hun dorp Pendembu de vrouwenorganisatie leidt.
Zij startte in oktober 2023 het tweede jaar van de Bachelor opleiding bedrijfskunde aan de Eastern Technical University. Naast haar opleiding doet ze vrijwilligerswerk op het kantoor van SEND Sierra Leone.
Rosaline: “Toen ik opgroeide, droomde ik er altijd van om ooit bankdirecteur te worden. En met steun van stichting DONA realiseer ik gaandeweg mijn droom. Ik ben gaan beseffen dat, zelfs als men niet veel heeft, steun van vrienden en familie onmisbaar is. Stichting DONA en SEND zijn mijn tweede familie en ik ben voor altijd dankbaar voor hun enorme steun sinds de dood van mijn ouders als gevolg van ebola.”

2. Hawa Lavalier (15)

Hawa L zit in de 2e klas van de middelbare school in Nyapui

Hawa begon najaar 2021aan de middelbare school van Nyapui, maar slaagde niet voor de eerste klas. Vooral wiskunde vond ze erg moeilijk. Nadat zij vorig jaar niet overging heeft Hawa in een goed gesprek met een SEND medewerker gevraagd of ze het jaar mocht overdoen. Ze beloofde dat ze heel hard haar best zou doen. Zo werd ze in oktober 2022 opnieuw toegelaten tot de eerste klas. En deze keer met succes! Ze is inmiddels over naar de tweede klas en haalt goede cijfers. Hawa woont doordeweeks in de kostschool van de opleiding om haar te helpen met concentreren.

3. Hawa Fallah (21)

In coronatijd zakte Hawa F eerst voor het basisjaar van de HBO opleiding tot medisch laborante, waarschijnlijk doordat ze lessen had gemist. De school sloot en Hawa keerde terug naar haar woonplaats waar ze bijles kreeg. Op 27 maart 2021werd ze samen met Rosaline en Hawa M alsnog toegelaten tot het HBO voor Oost Sierra Leone en sloot het voorbereidende jaar succesvol af.
Tegen SEND medewerkers zei ze: “Ik beloof dat ik mijn best zal doen, jullie zullen trots op mij zijn”.

4. Hawa M’bawoh (25)

Samen met Rosaline begon Hawa M’bawoh haar HBO studie in 2021. Inmiddels zit ze in het derde en laatste studiejaar. Hawa kan goed leren en studeert administratie en inkoopmanagement

Zij is geen weeskind, maar moest in de coronatijd van school, toen haar ouders door lockdowns niets meer konden verdienen met hun groenten- en fruitkraam. Een medewerker van SEND hoorde over haar en stelde voor haar op te nemen in dit speciale project. Dat werd goedgekeurd en Hawa kon in 2021 terug naar school. Ze leert erg goed en slaagde voor de eerste twee jaar. Zij is intussen een goede vriendin van Rosaline en Hawa Fallah, die studeren aan dezelfde HBO opleiding.

5 Jeneba James (16)

Jeneba James is eind 2022 in het meisjes opleidingsproject opgenomen. Nadat haar vader overleed eerder dat jaar, stond ze er als weeskind helemaal alleen voor en dreigde ze als drop-out haar opleiding af te breken. Omdat niemand naar haar opleiding omkeek heeft SEND haar opgenomen in dit project en stimuleert haar om haar opleiding te hervatten. Inmiddels zit ze in klas 2. Ook Jeneba woont doordeweeks in de kostschool van de opleiding om haar te helpen met concentreren.

Lees verder Hoe Rosaline en Hawa weeskinderen werden