Hulp aan ebola weeskinderen

Rosaline en Hawa

Hoe Rosaline en Hawa weeskinderen werden
Het is 2014 in een dorpje in Sierra Leone, vlakbij de grens met Guinea. Rosaline (6 jaar) en Hawa (11 jaar) groeiden op zonder zorgen. Tot op een dag iets vreselijks gebeurde; hun moeder overleed. Niemand begreep waardoor en hoe. De mensen in het dorp zeiden, ‘dat kwam door hekserij’. Net als wij hier in de Middeleeuwen dachten als er iets verschrikkelijks gebeurde dat niemand begreep: het ‘zal wel toverij zijn’. De zusjes werden voortaan verzorgd door hun vader, zo goed en zo kwaad als dat ging. Totdat de ramp nog groter werd: Vader werd ziek, hij werd erg moe, kreeg koorts en spierpijn. Hij bleef een paar dagen thuis. Wij zouden denken: griepje. Maar na een paar dagen begon zijn tandvlees te bloeden. Opeens kwamen er vreemde mensen in rubber pakken, met handschoenen en gezichtsbescherming. Ze namen Papa mee, naar een speciale kliniek. Geen bezoek, dat mocht niet. De twee zusjes bleven alleen thuis, bang en onzeker wanneer Papa terug zou komen. Maar Papa kwam niet terug. Op een dag kwam een verschrikkelijk bericht: ‘jullie Papa is dood. Ebola.’ Niemand van de familie en het dorp heeft de vader van Rosaline en Hawa ooit meer gezien. Zelfs het traditionele wassen van zijn dode lichaam werd verboden; besmettingsgevaar.

Binnen een jaar tijd waren Rosaline en Hawa opeens weeskinderen geworden. Ze werden opgevangen in het huis van het dorpshoofd en zijn vrouw, Lucy Gondoh. Daar kregen ze onderdak en eten en hielpen ze mee in de keuken en de tuin. Maar wie betaalde nu verder hun schoolgeld en straks de studie die ze zo graag zouden willen volgen? Ineens zag de toekomst  van deze twee meisjes er heel slecht uit.

SEND Foundation, de organisatie die onze vriend Siapha Kamara heeft opgezet, werkte in de regio waar dit gebeurde en bood hulp. In 2019 vroeg Siapha namens SEND, ons, Stichting DONA, om mee te helpen 4 weesmeisjes naar school te laten gaan. In 2021 kwam daar een vijfde meisje, Hawa M’bawoh bij en in 2022 Jeneba James.

Ebola
Ebola wordt veroorzaakt door een agressief virus, dat waarschijnlijk is overgedragen van dieren op mensen door het eten van niet goed bereid vlees. Overledenen in Sierra Leone worden traditioneel gewassen door familieleden, voordat ze worden begraven. Dit was-ritueel heeft helaas ook veel nieuwe besmettingen veroorzaakt en werd door de hulpverleners al snel verboden. Door ebola getroffen mensen werden zo snel mogelijk geïsoleerd van hun familieleden en verpleegd door gezondheidswerkers en hulpverleners die zich zelf moesten beschermen met rubberen handschoenen, plastic kleding en gezichtsbescherming. Pas in 2015 kwamen medicijnen beschikbaar die toen nog niet volledig waren getest op veiligheid, maar wel bleken te werken. In 2016 eindigde de epidemie in West Afrika en Sierra Leone telde bijna 4.000 doden. Af en toe duikt ebola sindsdien weer op in de armste delen van Afrika. Grote ebola uitbraken kunnen tegenwoordig meestal worden voorkomen, dankzij snel ingrijpen met het ebola vaccin.